Koffieprijs

Koffiealarm! Noodkreet uit Colombia en Brazilië over de huidige koffieprijs.
Een bericht van de fairtrade gemeente campagne.

Bedankt dat je kiest voor fairtrade. Jouw keuze maakt een verschil voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. De prijs die boeren voor hun koffie krijgen is lager dan ooit en dit bedreigt het toch al fragiele bestaan van 25 miljoen boerengezinnen wereldwijd.
De gemeente, de horecagelegenheden, de supermarkten en de vele bedrijven en organisaties die meedoen in onze campagne, wij sluiten onze ogen niet. Door te kiezen voor fairtrade zetten wij met elkaar een stap richting een eerlijke wereld voor iedereen. Of je nu eerlijke handel stimuleert door fairtrade producten te verkopen in je winkel, fairtrade dranken serveert in je restaurant of elke dag geniet van een lekker kopje koffie of thee op de werkvloer. Jij maakt het verschil! En dat mag ook wel eens gezegd worden.
Wat is er aan de hand in koffieland? Kort gezegd komt het erop neer dat de prijs die de boeren voor hun koffie krijgen lager is dan ooit. Vorige week luidden Brazilië en Colombia, die samen de helft van de koffie in de wereld produceren, de noodklok. In een gezamenlijke verklaring constateren ze dat boeren hun koffie ver onder de kostprijs moeten verkopen.
De koffieprijs is gedaald tot een dieptepunt van 1 dollar per pound (454 gram). In 2016 lag de prijs van arabica-koffie op 1,55 dollar. Door deze extreme prijsdaling van 30 (!) procent dreigen boeren jaarlijks meer dan 11 miljard dollar aan inkomen mis te lopen. Het fairtrade keurmerk is het enige keurmerk met een minimumprijs (1,60 dollar per pound). Fairtrade heeft slechts een marktaandeel van 5%. Boeren kunnen vaak maar een fractie van hun koffieproductie onder fairtrade voorwaarden verkopen. Door het betalen van te lage prijzen is de koffie-industrie op zijn minst medeverantwoordelijk voor grove misstanden zoals armoede, kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden en milieuschade. Het wordt hoog tijd dat de koffie-industrie haar verantwoordelijkheid neemt.

Vacature

Wij zijn op zoek naar nieuwe medewerkers (vrijwillig). Lijkt het je leuk in onze winkel te werken, meld je dan aan.

Archief

Cadeautjes

Voor alle gelegenheden hebben wij een geschikt cadeau. Groot of klein en uit alle delen van de wereld.