Over ons

De Wereldwinkel is de fairtrade winkel van Nederland

Met de verkoop van fairtrade producten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor mensen in ontwikkelingslanden.

Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens de fairtrade en/of maatschappelijk verantwoorde criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. Koop je een cadeau in onze winkel, dan draag je daaraan bij.

In onze winkel vindt je onder meer diverse food producten en moderne én authentieke cadeaus met een bijzonder ontwerp en design. Het originele en brede assortiment is afkomstig uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

 

De organisatie

Achter de schermen van de Wereldwinkel zijn ongeveer 30 vrijwilligers actief met de dagelijkse bedrijfsvoering: inkopen, verkopen, winkelinrichting, administratie en financiële verslaglegging, PR en marketing etc. Door onze vrije tijd hierin te investeren dragen we bij aan de promotie van eerlijke handel in Nederland. We zijn  aangesloten bij de Stichting Wereldwinkels Nederland, die de importeurs en hun artikelen controleert, regelmatig acties en campagnes organiseert en ons helpt met de aankleding en promotie van de winkel. 

 

De geschiedenis van Wereldwinkels in Nederland en die van Meppel

De oprichting van de Wereldwinkel gaat terug naar 1968. Na de internationale handelsconferentie UNCTAD in New Delhi, kwamen ontwikkelingslanden met concrete eisen. Hun voornaamste eis voor de westerse industrielanden was dat zij hun importtarieven voor producten uit ontwikkelingslanden moesten verlagen. Aan deze, en aan de andere eisen, werd niet voldaan.

Daarop besloot journalist Dick Scherpenzeel groepen (die zich bezighielden met de wereldproblematiek) in Nederland op te roepen om Derde-Wereldwinkels op te richten.

Op 1 april 1969 werd de eerste Wereldwinkel geopend in Breukelen, gevolgd door Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem en Utrecht. De Wereldwinkel in Meppel werd op 1 januari 1973 opgericht door de Vereniging Sjaloom aan de Kleine Oever 14. De winkel was open op donderdagmorgen, vrijdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag. Op de Donderdag Meppeldagen had Verening Sjaloom een kraam in de stad.

In 1976 verdween de Wereldwinkel in Meppel en in 1979 werd er weer een Wereldwinkel opgericht. De eerste jaren werd één maal per maand koffie en thee op de markt verkocht. Verder werden er huis-aan-huis verkoopacties gehouden, waarbij ook veel tijd werd besteed aan publiciteit en informatie.

Toch bleef de wens om meer gestalte te geven aan een echte Wereldwinkel in Meppel. De Basisgroep Meppel besloot dit initiatief te steunen en op 6 april 1990 werd de Stichting Wereldwinkel Meppel opgericht.

1990 was een bijzonder jaar voor de Wereldwinkel in Meppel; van huis-aan-huis verkoop met vier mensen groeide de Wereldwinkel uit naar een onderneming met 50 medewerkers én een documentatiecentrum. Daarnaast werd de winkel ook herkenbaar gemaakt als een Wereldwinkel door de landelijke huisstijl te implementeren.

In 2003 is de Wereldwinkel verhuisd naar het huidige pand Woldstraat 35.