Assortiment

Cottonballs

 

 

Terwijl jij je interieur een boost geeft met de lichtslingers van Cotton Ball Lights, help je mee met het vechten tegen armoede in de bergdorpjes rond Chiang Mai (Thailand), waar het vinden van een vast inkomen erg lastig is.

 

De fabriek van Cotton Ball Lights is officieel Fair Trade gecertificeerd door de World Fair Trade Organization. Hiermeer zijn zij de enige Cotton Ball producent wereldwijd met een Fair Trade certificering.

 

 

 

De productie

 

Al de Cotton Balls worden handgemaakt. Allereerst wordt er een ballonnetje opgeblazen, die gemeten wordt aan de hand van een stuk PVC (om altijd dezelfde grootte te hebben). Vervolgens wordt er aan de werktafel garen omheen gedraaid. Deze garen wordt eerst door een bakje met de rijstlijm gehaald, waardoor het aan het ballonnetje blijft plakken. Eerst worden er 2 onderlagen over het balletje heen gedraaid, waarna er nog een laatste laag overheen komt. Deze laatste laag zal bepalen hoe het balletje eruit komt te zien, het is daarom van belang dat dit zorgvuldig gebeurt.

 

Als het balletje af is, wordt het aan een droogrek gehangen en in de zon gehangen. In het Thaise zonnetje duurt het ongeveer 4 uur voordat het gedroogd is. Vervolgens wordt het ballonnetje lek geprikt en wordt het balletje gekeurd op de kwaliteit. Als de kwaliteit voldoende is worden 100 balletjes in een doos gedaan en worden deze per zeecontainer richting Nederland verscheept.

 

 

 

De CBL fabriek staat in Noord Thailand (in Chiang Mai). In deze omgeving is er sprake van een hoog percentage werkloosheid en hebben mensen moeite met het vinden van een vast inkomen. CBL bied mensen goede werkomstandigheden en een baan met perspectief op lange termijn. Het salaris wat ze ontvangen zorgt ervoor dat ze kunnen zorgen voor hun families en daarnaast ook hun leefomstandigheden te verbeteren.